12. august 2007

Hvordan installere Blogger-malen Neo (norsk versjon)


(Dette er i all hovedsak en oversettelse av Ramanis post Installing Neo template in your blog. Men samtidig får du her denne norske versjonen av Neo-malen!)


Først er det en ting du bør vite angående nye Blogger. For hver enkelt enhet (widget) i bloggen din er det bare koden for selve widgeten som står i malen. Alle data som tilhører den enkelte enhet eller widget (for eksempel alle lenkene i en lenke-widget) er ikke en del av malen. Derfor, hvis du bare flytter koden fra din gamle mal over til Neo, så vil Neo plukke opp dataene slik at alle widgets fungerer som før.

Et annet fint særtrekk ved nye Blogger som er ganske praktisk, er den ikke-utvidede malen (mal-kodene som vises når du ikke har merket av for "Utvid widget-maler"-alternativet). Her er et eksempel på hvordan det ser ut.



En linje som starter med b:widget refererer til en widget, og hver widget har en id. Widgetene befinner seg innimellom såkalte seksjoner eller sections (linjer som starter med b:section). De kan befinne seg innenfor sidebar eller footer sections, som vist i illustrasjonen. Alt vi trenger å gjøre, er å plukke med oss alle linjer som starter med b:widget og legge dem til Neo. La meg gå gjennom installeringen trinnvis og i detalj:

Disclaimer: Vennligst merk at du tar ansvar for å kopiere dine widgets til Neo. Hvis du følger disse instruksene, vil alt gå greit. Så les disse instruksjonene to ganger før du starter.

Trinn 1: Last ned (backup) hele din nåværende mal (Veldig viktig!)

Trinn 2: Velg fanen Mal og klikk på Rediger HTML-lenken. Kopier alle linjer etter <body>-tagen som starter med <b:widget (unntatt widgeten merket id "Blog1" som er hovedblogg-widgeten) og lim disse inn på notisblokk inntil videre.

Trinn 3: Høyreklikk her og lagre filen på din PC. Åpne denne neo-norwegian.xml -filen (i wordpad eller notisblokk) og finn den delen av kodene som er illustrert nedenfor. Kopier (CTRL + C) og lim inn (CTRL + V) alle dine widgets og plasser dem som vist nedenfor (mellom </b:widget> og </b:section>). Lagre filen.

<div id='newsidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='newsidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Posts' locked='false' title='Posts' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<div id='LabelDisplay'>
<div id='LabelTitle'>
</div>
<div class='widget-content' id='LabelPosts'>
<script language='javascript'>fetchLatestPosts('<data:blog.homepageUrl/>', '');</script>
</div>
</div>
</b:includable>
</b:widget>
Legg til alle dine widgets her...
</b:section>
</div>


Trinn 4: På Rediger HTML-siden, bla gjennom (browse) og last opp denne filen til Blogger. Når du gjør det, skal du normalt ikke få opp noen feilmelding, men hvis det dukker opp en slik:

Feilmelding

Hvis du får opp en slik melding, så IKKE klikk Bekreft og lagre. Hvis du gjør det, vil du miste de enhetene (widgets) permanent. I stedet klikker du "Avbryt". Denne feilmeldingen indikerer nemlig at du har glemt noen widgets fra din gamle mal. I det ovenstående eksemplet er Label1 og HTML1 id'ene til de widgets som ble uteglemt. Gå tilbake til den ikke-utvidede malen og plukk med deg disse widgetene. Såsnart du har lagt dem til i Neo-malen, vil malen bli akseptert uten feilmelding.

Trinn 5: Hvis du nå går til fanen Sideelementer, vil du se 3 kolonner som vist nedenfor. Kolonnen lengst til venstre har Labels-enheten (etiketter), og den andre kolonnen har Siste Poster-enheten øverst. Disse to enhetene følger med Neo som standard. Selv om de står best plassert øverst, kan du flytte dem hvor du vil, men hvis du sletter dem, vil du miste Neo-funksjonaliteten (asynkron nedlasting av poster). Resten av enhetene i andre kolonne er de som du eventuelt har kopiert over. Nå kan du dra og slippe dem hvor du vil.

Sideelementer

Trinn 6: Til slutt er det noen innstillinger som må på plass for at Neo skal fungere skikkelig. Gå til Innstillinger/Nettstedinnmating, og hvis you fremdeles er i grunnleggende modus, skift til avansert modus og lagre innstillingene. Velg fanen Formatering og angi at bare 1 innlegg skal vise på hovedsiden (Neo vil skifte ut dette innlegget når du klikker på en annen innleggstittel. Hvis du har mange innlegg på hovedsiden, vil det bli rart dersom bare det øverste innlegget endres).

Det er en god ide å legge til en Bloggarkiv-enhet i bloggen når du bruker Neo, fordi Neo bruker javascript-lenker til å gjøre bloggen raskere, og disse lenkene blir ikke indeksert av søkemotorene. Men Bloggarkiv-enheten vil fremdeles bruke normale lenker også i Neo. Du behøver bare månedlig arkiv for å sikre at alle innleggene blir indeksert.

Noen mulige modifiseringer av Neo er beskrevet (på engelsk) i Neo FAQ. Det kan være lurt å lese den også. Lykke til med overgangen til Neo!

Ingen kommentarer hittil